_DSC8574.jpg

Mijn missie

Ik ben een jonge landbouwingenieur (MSc) met 8 jaar hovenierservaring. Ik haal veel voldoening uit buitenwerk, natuurcreatie en mijn plantenkennis met mensen delen.

Het hoveniersvak heb ik geleerd in de samenwerking met Pauline Netten van een-vrouws-zaak Natuurlijk Netten uit Amsterdam. In deze samenwerking heb ik plantenkennis vergaard, allerlei onderhoudstactieken geleerd en ideeën ontwikkeld voor tuinontwerpen.

Deze kennis en kunde heb ik opgedaan parallel aan mijn studies Future Planet Studies (Bsc) en Agro-ecologie (Msc). Door deze studies ben ik duurzaamheid en de kracht van de natuur centraal gaan stellen in mijn werk.

Mijn wens is om tuinen eetbaar te maken!


DIT DOE IK

Ik creëer eetbare en natuurinclusieve tuinen. Esthetisch mooie tuinen die voedsel produceren, met bij voorkeur lokale compostering en een constructief onderhoudsplan.  In mijn aanpak staan natuurwaarden verhogen en onderhoud minimaliseren centraal. Het schetsontwerp is leidend en iteratief. Onder projecten staan een aantal voorbeelden van huidige ontwerptrajecten en hovenierswerk.

  • Ontwerp en aanleg van eetbare tuinen: (voedsel)bosranden, natuurlijke poelen en oeverranden, houtwallen, moestuinen, eetbare hagen en fruit- en notengaarden.

  • Daarnaast leg ik bloemen- en vaste planten borders aan. Vaste planten in samenwerking met Biologische vaste planten van Houtum.

  • Turfarme compost en mest koop ik in bij de jongens van Biokultura.

  • Houtbouwwerk en boomverzorging in samenwerking met Boudewijn Blok: schuren, veranda’s, opslag etc.

  • Straatwerk in samenwerking met verschillende ZZP’ers en stratenmakers.

  • Opstellen van onderhoudsplannen, die zowel door u als door mij kunnen worden uitgevoerd

  • Meewerkdag voor mensen die onderhoud in de vingers willen krijgen: één-op-één onderhoud

In zowel aanleg en onderhoud werk ik samen met verschillende ZZP’ers in Amsterdam. Momenteel werk ik aan een samenwerking met een Afghaanse statushouder. Eetbare beplanting koop ik in door heel Nederland bij gespecialiseerde kwekers. O.a. biologische fruitbomen bij: Floris Bomen en Boomkroon. Verder werk ik samen met verschillende landschapsarchitecten en tuinarchitecten, afhankelijk van de plaats en benodigde specialismen.

Van complete stadstuinrenovaties tot inrichtingen van buurttuinen. Ik begeleidt de projecten van begin tot onderhoud. Waar kan voer ik zelf uit, tenzij het zaken zijn die niet in mijn straatje vallen. Straatwerk bijvoorbeeld. Ik werk elektrisch indien mogelijk, wat relatief stil en ruitstootvrij is.


hierom
 

Wat is een natuurinclusieve tuin?
Een natuurinclusieve tuin optimaliseert natuurlijke processen. Het begint bij een gevoede bodem die gonst van leven. Er wordt voedsel geproduceerd en de ingrepen die gedaan worden hebben een positief effect op de biodiversiteit. De kringlopen van grondstoffen worden zoveel mogelijk gesloten en de hoeveelheid afval geminimaliseerd. Dit zorgt voor een positieve terugkoppeling op het bodemleven en de biodiversiteit in de tuin. Natuur en cultuur gaan hand in hand!

Orde en schoonheid
In mijn ervaring als hovenier heb ik geleerd dat fijne tuinen uitstekend geordend zijn. Orde is niet hetzelfde als netheid. Bij orde, worden tuinelementen ingedeeld tot waar ze thuishoren. Een kruidentuin hoort nabij de keuken, een moestuin dicht bij de keuken. Een compostbak dichtbij de plek waar het organisch materiaal vandaan komt. Bomen (of een fruitgaard) staan verder van het huis, zodat zichtlijnen behouden blijven. In mijn ontwerp gebruik ik zoveel mogelijk permacultuur vuistregels, wat ervoor zorgt dat een tuin logisch ingericht wordt. Arbeid minimaliseren en orde en schoonheid maximaliseren.