Projecten

 

Vergroening stadstuin - Da costabuurt, amsterdam

Doel: Vergroten borders, aanleggen vijver en herplanten
Type: ontwerp en aanleg
Periode: juni - november 2018


Het doel is deze tuin te vergroenen door middel van het verkleinen van de bestaande verharding. Daarnaast het aanplanten van door vogels beminde planten. Verder heb ik een kleine vijver met overloop aangelegd. Deze vijver zorgt voor vernatting van de grond. Hier is de beplanting op aangepast.


schooltuin kiem montessori - oosterpark, amsterdam

Doel: ontwerp schooltuin (fase I) met eetbaar karakter
Type: ontwerp, projectleiding en uitvoering
Periode: december 2018 - heden

Deze middelbare Montessori heeft creatie, experimenteren en bewegen hoog in het vaandel staan. De schooltuin wordt een plek om deze eigenschappen te ontwikkelen. Dit schetsontwerp laat een schooltuin zien met een sterk eetbaar karakter. Dit is de plek waar biologielessen en plant-natuur gerelateerde projecten gefaciliteerd kunnen worden. Er komt een 24 m2 glazen teeltkas, 80 m2 verhoogde moestuinbakken en een vuurplaats omsloten door een bosrand.

Dit is de eerste fase van de complete inrichting van de schooltuin. Wordt vervolgd met meer beeldmateriaal!

Zie de website van Kiem voor meer info.

beplanting inrichten - centrum, rotterdam

Doel: esthetisch mooie borders inrichten + eetbare muur
Type: ontwerp en aanleg beplanting - ontwerp hardware Stephan Valk
Periode: oktober 2017 - voorjaar 2019

Deze stadstuin grenst aan park het Oude Westen en is volledig omsloten. De constructie is is van cortenplaatstaal gemaakt, ontworpen en gemonteerd door architect Stephan Valk.

Het thema van de tuin is Japans in combinatie met een eetbaar karakter. De bakken zijn ingedeeld op vochtregime. Op de droge grond staan prairie planten. In de vochtige bakken staan onder andere grootbladige oeverplanten (onder andere Delmare peltata). Verder is er een wand van 30 meter lang aangeplant met eetbare klimmers: kiwibes, druif, kiwi en taybes.


Tuinrenovatie Amsterdam zuid-oost

Doel: Herinrichten stadstuin met een open karakter
Type: ontwerp & aanleg
Periode: oktober 2017 - januari 2018


Deze tuin heeft een open karakter gekregen door het gebruik van een draadstalen hekwerk in combinatie met onbehandeld douglas hout. Dit creeërt zicht op de speelplek en de achtergelegen bosranden. De rekken worden beklommen door kiwibes en Toscaanse jasmijn.


Watermanagement & voedselbos project - Algarve, portugal

Doel: verhogen waterinfiltratie en vergroten areaal voedselproductie
Type: ontwerp waterhuishouding, aanleg en onderhoud
Periode: februari 2014


De twee doelen van dit project zijn om van deze 2 hectare verwilderde olijf- en sinaasappelgaard de diversiteit aan eetbare gewassen uit te bereiden en water op te vangen en permanent op het land te houden. De regenbuien kunnen zeer intens zijn. Dit heeft als gevolg dat het regenwater samen met vruchtbare aarde wegspoelt.  Samen met een hydroloog heb ik een plan gemaakt waarbij swales (slootjes op de hoogtelijnen) water opvangen en overtollig water naar een vijver leiden.

Op de swales zijn allerlei fruitsoorten aangeplant zoals pitanga, nectarine en citroen vanwege de nu vochtige bodem. De grondwerkzaamheden moeten er voor zorgen dat de aanplant ook in droge perioden genoeg water tot hun beschikking hebben.


dakdokters amsterdam

Stedelijke vergroening
Type: projectleiding en uitvoering onderhoud
Periode: maart 2017 - heden


Waarom is de stad alleen versteend en warm? Groene daken bieden een oplossing voor waterretentie, een aangenaam klimaat (zowel binnen als buiten) en biedt voedsel en dak aan insecten en vogels. Om ervoor te zorgen dat de daken bij de Dakdokters blijven groeien en bloeien voer ik als zelfstandig hovenier het onderhoud uit, samen met een aantal collega's. Tevens werk ik aan nieuwe beplantingsplannen voor schaduwdaken en voedselproductie daken.

Bezoek hier de website van de Dakdokters om een idee te krijgen van hun werk.