Projecten

 

Onderstaande fotoblokken bevatten meerdere foto’s. Klik aan de rechterzijde om de volgende foto te zien.

schooltuin kiem montessori - oosterpark, amsterdam

Doel: realisatie schooltuin met eetbaar karakter
Type: ontwerp, projectleiding en uitvoering
Periode: december 2018 - mei 2019

KIEM Montessori heeft voeding en bewegen hoog in het vaandel staan. De schooltuin wordt een plek om deze thema’s te ontwikkelen. De kern van het ontwerp bestaat uit een kas, moestuinbakken en zitplekken met vuurplaats. Dit is de plek waar biologielessen en plant-natuur gerelateerde projecten gefaciliteerd kunnen worden.

De moestuinbakken worden geïrrigeerd door een druppelslangsysteem met een tijdschakelaar. De kas heeft gasgeveerde ramen. Er staan wel 100 soorten thee- en keukenkruiden, groentes, snijbloemen en kleinfruit om te oogsten en te gebruiken in de schoolkeuken.

Het plantgoed heb ik samen met de leerlingen en biologielerares ingeplant tijdens de opening van de tuin! Foto’s door E-Lucie.


plukdoolhof - kinderboerderij schaapskooi, bilthoven

Doel: realisatie ontwerp Plukdoolhof Biltsheerlijk
Type: omzetten ontwerp naar uitvoering, projectleiding
Periode: februari 2019 - mei 2019

Dit is het eerste Plukdoolhof van Nederland. Ontworpen door Joanne Ronhaar van stichting Biltsheerlijk. Het doolhof ligt op kinderboerderij de Schaapskooi, waar zorginstelling Reinaerde zorgclienten een werkplek biedt.

Samen met stichting Biltsheerlijk, veel vrijwilligers en zorgcliënten van Reinaerde hebben wij de aanleg van de lanen en de fruitaanplant verzorgd. Verder ligt er een druppelirrigatiesysteem langs de hagen. De paden zijn verstevigd met een kunstof gaas zodat het gras behouden blijft. In oktober 2019 wordt het Plukdoolhof geopend kan iedereen verdwalen en grazen langs de fruithagen.

Stichting Biltsheerlijk houdt zich bezig met het bevorderen van duurzaam voedsel in de regio.


Vergroening stadstuin - Da costabuurt, amsterdam

Doel: Vergroten borders, aanleggen vijver en herplanten
Type: ontwerp en aanleg
Periode: juni - november 2018


Het doel is deze tuin te vergroenen door middel van het verkleinen van de bestaande verharding. Daarnaast het aanplanten van door vogels beminde planten. Verder heb ik een kleine vijver met overloop aangelegd. Deze vijver zorgt voor vernatting van de grond. Hier is de beplanting op aangepast.

buurtsuper - buikslotermeerplein, amsterdam noord

Doel: ongewenste kruiden een nieuwe betekenis geven
Type: technische en planmatige ondersteuning van aanleg en onderhoud perken
Periode: mei 2019 - heden

Ronald en Jonmar zijn de Onkruidenier gestart, van waaruit ze onderzoeken welke (nieuwe en bestaande) functies wilde planten kunnen vervullen. Naast het Buikslotermeerplein ligt ‘de Oase’, waar een ‘pleisterplantsoen’ is aangelegd met helende kruiden. Verder worden er nieuwe projecten gestart met een eigen thema. Mijn rol is de projecten voorzien van een uitvoerbare aanpak en planning.

Lees meer op de website van de Onkruidenier.


beplanting inrichten - centrum, rotterdam

Doel: esthetisch mooie borders inrichten + eetbare muur
Type: ontwerp en aanleg beplanting - ontwerp hardware: Stephan Valk
Periode: ontwerp en beplantingsplan 2018 en aanplant voorjaar 2019

Deze stadstuin grenst aan park het Oude Westen en is volledig omsloten door groen. De constructie is van cortenplaatstaal gemaakt rustend op een stalen frame, ontworpen en gemonteerd door architect Stephan Valk en zijn team.

Het thema van de beplanting is Japans in combinatie met een eetbaar klimmers en een riante kruidentuin. De bakken zijn voorzien van ondergrondse druppelirrigatie en zijn ingedeeld op vochtregime. Op de droge grond staan polvormende prairie planten; Verbena, Strobilanthus, Sedum, Veronicastrum, Oreganum. In de vochtige grond staan onder andere Dalmera, Persicaria en Hakonechloa. In de overige bakken staan: Kirengeshoma, Saruma, Polystichum. Verder is er 30 meter lange wand aangeplant met eetbare klimmers: kiwibes, druif, kiwi en taybes.


tuinrenovatie - kalfjeslaan, amsterdam

Doel: herinrichten bostuin met plek om te spelen en grote bloemenborder
Type: ontwerp & aanleg
Periode: ontwerp januari 2019 - uitvoering juni-augustus 2019

Ruimte om te spelen, eten aan het water en een mooie groene patio aan het huis. Dat zijn de drie doelen waarmee ik het ontwerp heb gemaakt. Het meanderende pad loopt langs alle tuinelementen en eindigt op de vlonder aan het water. Er is een kleinfruitbosje aangeplant met framboos, honingbes, Japanse wijnbes en Amerikaanse bosbes. In de voortuin zijn klimwanden gezet met kiwibes eronder. Al het houtwerk is van onbewerkt eiken Nederlands eiken. Er is een kruidenborder en ontzettend veel bloeiende vaste planten. Voorjaarsfoto’s volgend in 2020!


Tuinrenovatie Amsterdam zuid-oost

Doel: Herinrichten stadstuin met een open karakter
Type: ontwerp & aanleg
Periode: oktober 2017 - januari 2018


Deze tuin heeft een open karakter gekregen door het gebruik van een draadstalen hekwerk in combinatie met onbehandeld douglas hout. Dit creeërt zicht op de speelplek en de achtergelegen bosranden. De rekken worden beklommen door kiwibes en Toscaanse jasmijn.


Watermanagement & voedselbos project - Algarve, portugal

Doel: verhogen waterinfiltratie en vergroten areaal voedselproductie
Type: ontwerp waterhuishouding, aanleg en onderhoud
Periode: februari 2014


De twee doelen van dit project zijn om van deze 2 hectare verwilderde olijf- en sinaasappelgaard de diversiteit aan eetbare gewassen uit te bereiden en water op te vangen en permanent op het land te houden. De regenbuien kunnen zeer intens zijn. Dit heeft als gevolg dat het regenwater samen met vruchtbare aarde wegspoelt.  Samen met een hydroloog heb ik een plan gemaakt waarbij swales (slootjes op de hoogtelijnen) water opvangen en overtollig water naar een vijver leiden.

Op de swales zijn allerlei fruitsoorten aangeplant zoals pitanga, nectarine en citroen vanwege de nu vochtige bodem. De grondwerkzaamheden moeten er voor zorgen dat de aanplant ook in droge perioden genoeg water tot hun beschikking hebben.


vaste planten tuin - driebergen

Doel: continu bloeiende tuin door middel van vaste planten
Type: ontwerp & aanleg
Periode: augustus - september 2019

Deze tuin bestond voor het grootste deel uit een grasmat. Deze hebben we ingefreesd en uitgeharkt. In plaats van gras hebben we een Engelse vaste planten tuin ontworpen met haag elementen (Osmanthus, Potentilla, Choysia, Taxus) met ongeveer 400 vaste planten, bestaande uit verschillende eetbare mediterraanse kruiden, rozen, grassen en bloeiende planten.

Het terras bestaat uit hergebruikte klinkers en het houtwerk (overkapping, pergola en bankje) is van Nederlands eiken.