Projecten

 

natuurbeheer - kesteren

Verhogen diversiteit ondervegetatie
Type: onderhoud

Onder deze fruitgaard van 2 hectare staat een wildgroei aan Nederlandse flora. Van kardebol tot reuzenberenklauw. Om ervoor te zorgen dat de vegetatie diverser wordt, passen we verschraling toe. Door middel van het maaien en hooien van de vegetatie, tweemaal per jaar, verliest de bodem nutriënten waardoor de concurrentie hierom intenser wordt.

Deze tuin is een historische fruitgaard uit de 19de eeuw. Van mei tot november kan hier hoogstamfruit geoogst worden. Voor meer informatie en foto's: Huis ten Halve
 


Tuinrenovatie Amsterdam zuid-oost

Herinrichten stadstuin met een open karakter
Type: ontwerp & aanleg


Deze tuin heeft een open karakter gekregen door het gebruik van een draadstalen hekwerk in combinatie met onbehandeld douglas hout. Dit creeërt zicht op de speelplek en de achtergelegen bosranden. De rekken worden beklommen door kiwibes en Toscaanse jasmijn.


Watermanagement & voedselbos project - Algarve, portugal

Verhogen waterinfiltratie in de bodem en vergroten diversiteit aan voedselproductie
Type: ontwerp waterhuishouding, aanleg en onderhoud


De twee doelen van dit project zijn om van deze 2 hectare verwilderde olijf- en sinaasappelgaard de diversiteit aan eetbare gewassen uit te bereiden en water op te vangen en permanent op het land te houden. De regenbuien kunnen zeer intens zijn. Dit heeft als gevolg dat het regenwater samen met vruchtbare aarde wegspoelt.  Samen met een hydroloog heb ik een plan gemaakt waarbij swales (slootjes op de hoogtelijnen) water opvangen en overtollig water naar een vijver leiden.

Op de swales zijn allerlei fruitsoorten aangeplant zoals pitanga, nectarine en citroen vanwege de nu vochtige bodem. De grondwerkzaamheden moeten er voor zorgen dat de aanplant ook in droge perioden genoeg water tot hun beschikking hebben.


Bostuin - amsterdam zuid

Aanplanten bloemenborders
Type: aanleg & onderhoud


In deze bostuin aan de Amstel was de onderbeplanting van de borders verwilderd. Door het aanplanten van sterk groeiende en schaduwminnende bodembedekkers (Kalimeris insica, Asarus europaeum) is er weinig onderhoud nodig voor een bloeiende border. Rhodondenderons en Nieuw-Zeelandse boomvarens zorgen voor een versterking het karakter van de bostuin.


KRUIDENTUIN - SANTPOORT-ZUID

Creëren kruidenborder
Type: aanleg


Naast de keuken ligt nu een kruidentuin met vaste kruiden die winterhard zijn. Roomse kervel, salie, rozemarijn, oregano, bieslook, verveine, venkel en dragon.

dakdokters amsterdam

Stedelijke vergroening
Type: projectleiding en uitvoering onderhoud


Waarom is de stad alleen versteend en warm? Groene daken bieden een oplossing voor waterretentie, een aangenaam klimaat (zowel binnen als buiten) en biedt voedsel en dak aan insecten en vogels. Om ervoor te zorgen dat de daken bij de Dakdokters blijven groeien en bloeien voer ik als zelfstandig hovenier het onderhoud uit, samen met een aantal collega's. Tevens werk ik aan nieuwe beplantingsplannen voor schaduwdaken en voedselproductie daken.

Bezoek hier de website van de Dakdokters om een idee te krijgen van hun werk.