Projecten

 

Voor de meest actuele tuinbeelden, kijk op ons Instagram profiel.

Onderstaande fotoblokken bevatten meer beeldmateriaal. Klik aan de rechterzijde om de volgende foto te zien.

wadituin - kadoelen, amsterdam noord

Doel: realiseren wadi, bloemrijke tuin, moestuin
Type: ontwerp, aanleg en onderhoud
Periode: voorjaar 2021

Om diversiteit in beplanting te realiseren en aansluiting bij de vochtige weilanden van de Kadoelen, is er een wadi gerealiseerd. Oeverplanten (o.a. Echter valeriaan, grote engelwortel en moerasspirea) in de wadi en droogteplanten (o.a. Duifkruid, venkel en roomse kervel) in één tuin.


patio tuin - amsterdam noord

Ze wilden waaltjes en kregen een tuin met gestapelde stoeptegels en grind. Blij zijn ze. Een meer parkachtige constructie met houtelemeten van tamme kastanje. Zomer- en herfstplantgoed, kruisbessen en een kweepeer.


Vve tugela - amsterdam oost

Doel: realiseren bloemrijke binnentuin, lage aanlegkosten
Type: ontwerp, aanleg en onderhoud
Periode: voorjaar 2020

Voorheen grasveld, nu bloemweide met kleine loofbomen. Bijna 100 huishoudens kunnen genieten van deze bloemrijke binnentuin. Foto’s twee jaar na aanleg.

wilde stadstuin - van de pek (amsterdam noord)

In twee werkdagen hebben we deze tuin voorzien van gravier d’or en een wilde heem beplanting met een grote Amelanchier en klimmende japanse wijnbes en druif.


schooltuin kiem montessori - oosterpark, amsterdam

Doel: realisatie schooltuin met eetbaar karakter
Type: ontwerp, projectleiding en uitvoering
Periode: december 2018 - mei 2019

KIEM Montessori heeft voeding en bewegen hoog in het vaandel staan. De schooltuin wordt een plek om deze thema’s te ontwikkelen. De kern van het ontwerp bestaat uit een kas, moestuinbakken en zitplekken met vuurplaats. Dit is de plek waar biologielessen en plant-natuur gerelateerde projecten gefaciliteerd kunnen worden.

De moestuinbakken worden geïrrigeerd door een druppelslangsysteem met een tijdschakelaar en de kas heeft gasgeveerde ramen, waardoor bij droogte de groei gestaag doorgaat. Er staan wel 100 soorten thee- en keukenkruiden, groentes, snijbloemen en kleinfruit om te oogsten en te gebruiken in de schoolkeuken.

Het plantgoed heb ik samen met de leerlingen en biologielerares ingeplant tijdens de opening van de tuin! Foto’s door Groen in Beeld.


Oase noord, openbaar groen - Amsterdam noord

Doel: verhogen plantdiversiteit, beschutting en meer zitgelegenheid creëren
Type: ontwerp en aanleg
Periode: ontwerp najaar 2020, uitvoering maart 2021

Voorheen was dit louter een grasveld. Nu is er de potentie van een gonzende groene oase. Dit is een buurtinitiatief, gefinancierd door de Gemeente Amsterdam en Fonds Noord uitgevoerd door Landwerken.

Aangezien de bestaande grond te dicht doorwortelt is van alle kastanjes en iepen, besloten we grote bakken te ontwerpen. Tevens dienen deze bakken van hergebruikte stoeptegels als zitbank (45 cm hoogte). De kastanje houten opsluiting dient als afwisseling en als bijenhotel. We hebben een groot stuk aangestort met gravier d’or zodat mensen droge voeten houden in natte weer.

De beplanting heeft een houtstructuur met inheemse soorten (Cornus mas, Liguster vulgare, Viburnum opulus, Carpinus betulus en Amelanchier lamarickii). Dit biedt beschutting aan parkgangers en dient als overgang naar de hoge bomen. Onder de houtstructuur staat aan de zuidkant een schaduwbeplanting en aan de noordkant een zonbeplanting. Alle soorten zijn uitgekozen op hoge ecologische waarde én droogtetolerantie. Want water geven zal weinig gebeuren en bakken zijn kwetsbaar voor uitdroging.

Noord is weer een groen oase rijker.

STADSTUIN AMSTERDAM NOORD

Doel: hergebruik bestrating, groene oase, schutting
Type: ontwerp, aanleg en onderhoud
Periode: aanleg eind 2020

Een verfijnde schutting, vanwege het grote oppervlak in de tuin. Grove, weelderige beplanting. Speels hergebruik bestrating. Iedereen blij.


Engelse landschapstuin - driebergen

Doel: continu bloeiende tuin door middel van vaste planten
Type: ontwerp, aanleg en onderhoud
Periode aanleg: herfst 2019

De eerste foto’s zijn 2 jaar na aanleg zomer. En herfst/winter. Altijd wat moois te zien.

De grasmat hebben we vervangen met Engelse vaste planten tuin ontworpen met haag elementen (Osmanthus, Potentilla, Choysia, Taxus) met ongeveer 400 vaste planten, bestaande uit verschillende eetbare mediterraanse kruiden, rozen, grassen en bloeiende planten.

Het terras bestaat uit hergebruikte klinkers en het houtwerk (overkapping, pergola en bankje) is van Nederlands eiken. De bestaande waterput is aangesloten op een uitgebreid irrigatiesysteem voor in de droge perioden.


PATIO TUIN - BUREAU BUITEN UTRECHT

Doel: hergebruik chinees natuursteen, zoveel mogelijk beplanting, sereen, zitruimte, fietsenstalling
Type: ontwerp en realisatie
Periode: juni 2023

Deze bedrijfstuin in Utrecht bestond uitsluitend uit vierkante tegels. Nu is het er een oase van groene beplanting. Weinig bloei, veel bladvormen en kleuren (verkleuring), herfst, structuur. Tevens staan de (elektrische tour) fietsen achter slot en grendel. Foto’s 4 maanden na aanplant.


waterlandtuin - watergang (amsterdam noord)

Doel: realiseren inheemse oeverbeplanting en renovatie houtwerk
Type: ontwerp, aanleg en onderhoud
Periode: herfst 2021

Renovatie volledig met kastanjehout: grondkeringen, hekwerk, fietsoverkapping en vlonder. De paden zijn van heel fijn grindbeton, om een ‘zeevibe’ te krijgen. De beplanting volgt nog.


Vergroening stadstuin - Da costabuurt, amsterdam

Doel: Vergroten borders, aanleggen vijver en herplanten
Type: ontwerp en aanleg
Periode: juni - november 2018


Het doel is deze tuin te vergroenen door middel van het verkleinen van de bestaande verharding. Daarnaast het aanplanten van door vogels beminde planten. Verder heb ik een kleine vijver met overloop aangelegd. Deze vijver zorgt voor vernatting van de grond. Hier is de beplanting op aangepast.


prairietuin - nieuwegein

Doel: aanleg prairietuin
Type: ontwerp & aanleg
Periode: november 2019


Het ontwerp voor deze tuin is gebaseerd op een prairietuin, een landschap van wilde grassen en weelderig bloeiende vaste, tweejarigen en eenjarigen planten. De tuineigenaren waren gecharmeerd van Piet Oudolfs werk. Wij hebben onze interpretatie aan de prairietuin gegeven, solitaire grassen (molinia’s, miscanthus en dechampsia) met onder andere aster, santolina, euphorbia, kruiptijm en russische salie.

Verder hebben we houten palen gezet, welke in vorm lijken op de lantaarnpaal. Zo hebben we een inpassing van de tuin in de wijk gemaakt.


stilistische binnentuin - centrum, rotterdam

Doel: esthetisch mooie borders inrichten + eetbare muur
Type: ontwerp en aanleg beplanting - ontwerp hardware: Stephan Valk
Periode: ontwerp en beplantingsplan 2018 en aanplant voorjaar 2019

Deze stadstuin grenst aan park het Oude Westen en is volledig omsloten door groen. De constructie is van cortenplaatstaal gemaakt rustend op een stalen frame, ontworpen en gemonteerd door architect Stephan Valk en zijn team.

Het thema van de beplanting is Japans in combinatie met een eetbaar klimmers en een riante kruidentuin. De bakken zijn voorzien van ondergrondse druppelirrigatie en zijn ingedeeld op vochtregime. Op de droge grond staan prairie planten; Verbena, Strobilanthus, Sedum, Veronicastrum, Oreganum. In de vochtige grond staan onder andere Dalmera, Persicaria en Hakonechloa. Verder is er 30 meter lange wand aangeplant met eetbare klimmers: kiwibes, druif, kiwi en taybes.


boerentuin - kalfjeslaan, amsterdam

Doel: herinrichten bostuin met plek om te spelen en grote bloemenborder
Type: ontwerp & aanleg
Periode: ontwerp januari 2019 - uitvoering juni-augustus 2019

Ruimte om te spelen, eten aan het water en een mooie groene patio aan het huis. Dat zijn de drie doelen waarmee ik het ontwerp heb gemaakt. Het meanderende pad loopt langs alle tuinelementen en eindigt op de vlonder aan het water. Er is een kleinfruitbosje aangeplant met framboos, honingbes, Japanse wijnbes en Amerikaanse bosbes. In de voortuin zijn klimwanden gezet met kiwibes eronder. Al het houtwerk is van onbewerkt eiken Nederlands eiken. Er is een kruidenborder en ontzettend veel bloeiende vaste planten. Voorjaarsfoto’s volgend in 2020!


boerentuin - ‘t goy (houten)

Doel: herstructurering verwilderde voortuin
Type: ontwerp & aanleg
Periode: oktober 2019

Deze voortuin van een oude boerderij stond vol met hibiscus, struikrozen en andere heesters die het licht in de woonkamer wegnamen. De grote esdoorns zijn gesnoeid en alle bruikbare planten bewaard en later teruggezet. In de plaats van grote heesters zijn plantcombinaties gemaakt van vooral inheemse vaste planten (o.a. Thalictrum rochebrunianum, Achillea millefolium, Leucanthemum vulgare, Digitalis purpurea, Heleborus niftida, Pseudofumaria alba) en kleine struiken (krent, amandel, Ilex crenata).

Het hekwerk is gezet om de kippen tijdelijk buiten te houden, desondanks staat het aardig, al zeg ik het zelf.



Watermanagement & voedselbos project -
Algarve, portugal

Doel: verhogen waterinfiltratie en vergroten areaal voedselproductie
Type: ontwerp waterhuishouding, aanleg en onderhoud
Periode: februari 2014


De twee doelen van dit project zijn om van deze 2 hectare verwilderde olijf- en sinaasappelgaard de diversiteit aan eetbare gewassen uit te bereiden en water op te vangen en permanent op het land te houden. De regenbuien kunnen zeer intens zijn. Dit heeft als gevolg dat het regenwater samen met vruchtbare aarde wegspoelt.  Samen met een hydroloog heb ik een plan gemaakt waarbij swales (slootjes op de hoogtelijnen) water opvangen en overtollig water naar een vijver leiden.

Op de swales zijn allerlei fruitsoorten aangeplant zoals pitanga, nectarine en citroen vanwege de nu vochtige bodem. De grondwerkzaamheden moeten er voor zorgen dat de aanplant ook in droge perioden genoeg water tot hun beschikking hebben.